TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Miksi vanhan ajan kodinhoitajia ei ole olemassa ?

Olen tuossa rupatellut ja sivusta katsonut kuinka ankaraa monen lapsiperheen arki on . Yleinen iso ongelma on jotta ei ole mitään selkeetä numeroa josta nopeasti akuuttiin hätään saisi konkreettisesti apua heti . Ennen vanhaan kunnan kodinhoitaja oli nopealkin aikataulul soitettavissa paikalle . Ennen kodinhoitaja auttoi Konkreettisesti kodin päivittäisissä askareissa . Siivoomisessa , ruuanlaitossa , lastenhoidossa jne. Nykyään avun saaminen monimutkaista ja aikaa vievää jotta moni ei jaksa pyytää mitään apua vaikka kuinka avun tarvetta olisi . Jotkut kritisoi jotta mitä ihmeen hyötyä on jos kunnalta joku tulee sohvalle istumaan ja rupattelee . Katselee kun avun pyytäjä väsyksissään esim kuorii perunoita yms.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Timo hyvästä asiasta. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Oikeistohallitusta ei kiinnosta tämä tällainen.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kyllä niitä kiinnostaa nyttenkin . Ongelma on vaan jotta akuuttiin konkreettiseen apuun pitäisi kohdentaa ja selkeyttää .

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #6

"Joissakin kunnissa vaatii että joku tai ite tekee lastensuojeluilmoituksen eli lasun itsestään että voisi saada jotain apua jostain. Tilanne on tuolloin jo aika huono. Esim Espoossa panostetaan ennaltaehkäisevään toimintaan ja esim puistoissa jaetaan lappuja joissa numero soita tähän jos tarvit apua. Sieltä voi saada palveluseteleitä lastenhoitoon joissa omavastuu 3-7e /h mutta mitään hätäapua ei ole tietääkseni missään tarjolla. Palveluseteleiden saaminen edellyttää palaveria ennen sitä ja oon kuullut että jotku ei edes sellaiseen palaveriin saa järjestettyä itseensä ku sinne ei voi lapsia ottaa...nuista perhepalveluista tulee samalla vielä kotiin joku "sossuntantta" kotiin juttelee viikottain tai vähintään kerran kuussa mutta ei tee mitään ja monella ei aikaa sellaseen jutteluumkaan kun kaaos ympärillä, pitäs nukkua ja päästä suihkuun , jonka takia moni ei halua koko palvelua kotiinsa.

Ennenvanhaan oli kodinhoitaja joka teki myös kotitöitä samalla, sellaista ei tietääkseni ole enää.."

Tässä eräs asiantuntija mielipide lausunnon heitti .

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #6

"Se palveluseteli.. Kun akuuttitarve sulla ei päässä ekana ettiä mitähän tuloja, ja kuinka paljon maksaa tunnilta jos tulojen mukaan palkkaus ( jossa ei tieten lasketa että jaettuna vaik 11hlölle). Se on tyhmintä et se apu ite on uusavutonta jonka toimenkuvaan ei kuulu tarttua toimeen. Toimeen tarttuminen ois ainut toivottu apu."

Tässä esim yhden asiantuntijan kommentti.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #6

"Matalankynnyksen palveluista on pulaa, fb:ssä mammojen ryhmissä ollut puhetta että tarvis käsiparia hoitaa lapsia että pääsis käymää rauhassa suihkussa ja nukkua univelkaa pois. Monessa kunnassa perheiden ongelmat kasaantuu ja vaikeutuu ennenku järjestyy apua. Jos isovanhemmat asuu kaukana tai ei oo mahdollista auttaa saa selvitä keskenään perheensä kanssa.
Ennenvanhaa kodinhoitaja mahdollisti että äiti pääsi vaikka kaupassa tai neuvolassa käymään.

Toisaalta nykyään vaihtoehdoksi tarjotaan päiväkotia mutta ei sinne alle vuoden ikäistä moni vie ku pakosta."

Erään asiantuntijan näkökulma .

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En usko tilanteen paranemiseen mm. Kokoomuksen ollessa hallituksessa.... toisaalta huonosti toimivat muutkin. Ja hehän (Kokoomus) ovat about aina hallituksessa tätä nykyä. Täyskusetus koulutuksen ja monen muun osalta ja mm. selvä halu luoda halpatyövoima ulkomaalaisia maahan vaikka väkisin ottaen (kusten kantasuomalaisia suoraan silmään). Edut "omille" ja lisää yksityistämistä, vaikka hulluuteen asti.
Jos olisin täysin tunteeton, niin osin ihailisin Kokoomuksen imagonrakennusta. Se aidosti toimii moneen enkä edes ihmettele - herkkäuskoisuutta voi käyttää hyväkseen monin tavoin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kuulin yhdeltä entiseltä kodinhoitajalta, hän siis työskenteli tällä nimikkeellä.
Hän sanoi: "Että on harmi kun valtio/kunnat lopettivat meidän työtehtävämme, ja muuttivat sen aivan erilaiseksi! Ennen kuin tätä muutettiin, menimme sellaisiin kotiin jossa apua oikeasti tarvitsi, menimme sinne siivoamaan, ja laittamaan huushollia kuntoon. Ja samalla Vanhempi/vanhemmat pystyivät leikkimään/Viettämään laatu aikaa lapsen/lapsien kanssa. Kun muutos tuli niin ei enää perheet saanetkaan apua yhtä hyvin, sujuvasti. Vaan byroktratia ynmynm. tilalle. Ja jos loppuenlopuksi sai. Sinne ei mentykkään enää siivoamaan/laittamaan paikkoja kuntoon, vaan otettiin lapset ja mentiin leikkimään heidän kanssaan, jolloin vanhempi/vanhemmat alkoivat siivoamaan. Ja muistan kun ihan itketti välillä kun kuuli miten vähän vanhemmat kerkesivät olemaan lapsien kanssa.. Ja miten rankkaa heillä oli"..

Tuon mummelin oisko ollut +60-70v. sanat on itselleni jäännyt mieleen, ja ihmettelen edelleenkin miksi tuo muutettiin.. Hitsi kun hän ei sanonut tarkalleen vuotta, tai kuka tarkalleen muutti tämän asian..

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Muistan hämärästi että 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa tuo toimi vielä, kun itse olin lapsena. Pari vuotta eteenpäin ja Koiviston konklaavit sun muiden sekoilut ja olimme konkurssissa (vanhempani.. normaalit sen jälkeen eli kaikki meni ja lopulta varastimme lapsina polttopuutakin mm. lavetteja työmailta pysyäksemme lämpiminä talvella) emmekä todellakaan ainoina. Sen jälkeiset ajat ovat kieltämättä olleet varsin.... opettavaisia/valaisevia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mää oon sivusta kattonut ja voin myöntää etten mitenkään kykenis semmosiin "ralleihin" mihin moni yh-äiti tai perheen vanhemmat venyttää itsensä .

Monihan lapsiperhe myös muuttaa vain sen takia johki jossa olis sukulaisia tms liepeil joilta akuutti hätä apua olis saatavilla jos tarvetta .

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#8 (Pirskanen)

"Sinne ei mentykkään enää siivoamaan/laittamaan paikkoja kuntoon, vaan otettiin lapset ja mentiin leikkimään heidän kanssaan, jolloin vanhempi/vanhemmat alkoivat siivoamaan"

Näin se menee. Tällaista palvelua on olemassa. Törmäsin syksyllä sattumalta ihmiseen, joka tekee tätä työkseen. Hän menee koteihin olemaan lasten kanssa, jotta vanhemmat pääsevät hoitamaan asioitaan tai kauppaan.

En muistanut kysyä, että mikä taho oli työnantaja.

Nykyisin on uskoakseni niin, että ihmiset välttelevät viimeiseen asti sitä, että menisivät pyytämään jotain lastenhoitoapua sosiaalitoimistosta. Siinä voi nimittäin käydä niin, että lapset - hups! - otetaan yhtäkkiä huostaan.

Aika yllättävältä taholta, eräältä opettajalta, kuulin, että väsyneitä äitejä kärkytään. Sitten, kun ovat aivan finaalissa, joku vinkkaa jollekin, ja tapahtuu huostaanotto.

Hesarissa oli kerran juttu miehestä, jonka vaimo oli kuollut syöpään. Tälle miehellekin sosiaalitoimisto kehtasi ruveta esittelemään, että josko lapset otettaisiin huostaan, koska lasten äiti kuoli.

Haloo?!

Jotkut tienaavat näillä huostaanotoilla.

Mielestäni tästä oli iso keskustelu taannoin, viimeksi pikku Eerikan tapauksen kohdalla.

- - -

Mitä tulee kodinhoitajiin yksityisenä ammattikuntana, niin muistaakseni takavuosina oltiin sorvaamassa lakia, joka olisi helpottanut kotiavun saamista, mutta lakia alettiin nimittää "piikalaiksi" enkä muista menikö se esivalmistelua pidemmälle koskaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Nykyään avun saaminen monimutkaista ja aikaa vievää jotta moni ei jaksa pyytää mitään apua vaikka kuinka avun tarvetta olisi"

Tuon voin täysin allekirjoittaa jo omalla ja monien muiden kokemuksella.

Sama monen muunkin avunsaannin kanssa. Ei mikään ihme että tukien alikäyttö on Suomessa suuri ongelma aiheuttaen lisäongelmia moninverroin verrattuna tilanteeseen, jossa olisimme auttaneet heikoimmissa asemissa olevia. Ketään ei kiinnosta juuri koskaan, joten laitan laiskuuttani vain ensimmäisen googlehaun tuloksen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tukien-alikayt...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#9

Joskus miettinyt, että onko noita tukia edes tarkoitus jakaa, niin monimutkaisia kaikki kaavakesulkeiset ovat. Kunhan on joku laki tehty jostakin tuesta, että voidaan sanoa, että juu, tehty on.

Olin yhdessä vaiheessa (sijaisuus) 50 päämiehen edunvalvoja (suurin osa vanhuksia). Kun menin Kelaan hoitamaan heidän asioitaan, minulla oli aina 2 mappia per päämies mukana - siltä varalta, että jotain lippulappua olisi kaivattu, kun selviteltiin, onko vanhuksen huoneessa hoitokodissa omaa vesipistettä vai ei, koska tämä(kin) tieto vaikutti tuen suuruteen... Ja apteekkikuitit piti kaikki olla erikseen, vaikka ostot apteekista näkyivät tiliotteista.

Kerrankin sulloin kaikki mapit jätesäkkiin, kun ei riittävän isoa kassia löytynyt mistään, kun lähdin Kelaan päämiesteni asioita hoitamaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Siis tuon kansalais aloitteen tän asian puolesta kirjoittajaa en tunne enkä tiedä kuka on .

Ja tästä asiasta hätää kärsivät lapsiperheitten vanhemmat ovat keskustelleet .

Ja mitä itse havainnoinut . Niin jotain muutoksia asian suhteen olis hyvä tehdä .

Eli huvikseen junttaan asiaa näkyville ja mietittäväksi koska tärkeä asia on . Millekkään puolueelle en tee vaali työtä .

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan hyvä että "junttaat". Antaa edes hyvin lievää toivoa joillekin että ehkä joku välittää, vaikka vaikutusmahdollisuudet ovat alhaalla.

Tiedän mm. että (kaikella todennäköisyydellä) tuo kansalaisaloite ei saa tarpeeksi ääniä päästäkseen edes esille. Laitoin (turhaan) oman kannatukseni ollen muistaakseni kannattaja 755..... how lovely ja silleen. Sait siis yhden (varsin kyynisen) kannattajan ainakin. Sepä hauskaa...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Timo, sinulla on hyviä blogeja: mielenkiintoisia avauksia mitä erilaisimmista aiheista. Luen ne kaikki aina.

Taas onnistuit kysymään erinomaisen kysymyksen.

Toimituksen poiminnat