TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Suomessa -70 luvul yli 20% lapsista olisi huostaanotettu -2018 luvun säännöil

Olen tuossa miettinyt ja rupatellu eri ihmisten kanssa aiheesta . Niin yllättävän monella on "karuja" omia kokemuksia tai tuntee jonkun jolla on . Jotta lapsena olisi saanut lapiosta tai halosta päähän . Taikka säännöllisesti remmiä tai tukistettu niin jotta jalat on lattiasta irti ja esim paiskattu seinään yms. . Nykyäänhän ihan eri meininki Suomes kasvatukses toki . Nykyään huostaanotto napsahtas ja vanhemmat olis poliisin huostas nopsaan . Voi miettiä kestääkö kovan lapsuuden elänyt paremmin vai huonommin kun jos vanhemmal iällä kovia yllättäviä iskuja maailmalta joutuu ottaa vastaan ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kannatatko lasten pahoinpitelyä resilienssin nimissä?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

No en . Täs vaan spekuloin näkökulmia huvikseen vaikken mikään kasvatustieteilijäkään olekkaan .

Muistan esim kun yks työkaveri kertoi kun hänet oli orpo lapsena annettu ottolapseksi maatilalle -50 luvul.
Kettingillä oli jalasta sikalas ja ruokaa sai jos työ oli maistunut .

Lintukoto takaisin Suomeen jotkut vaatinut . Kyllä veikkaisin esim -80 luvul murhia tehtiin enemmän jotka normaaleina kuolemina kirjattiin .
Tieto kulkee vain herkemmin kaikille nykyään online jos jotain sattuu jossain .

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Näkee tuostakin että ajat ovat parantuneet valtavasti vain muutamassa kymmenessä vuodessa. Tietenkin vielä jää paljon laittomuuksia ilmoittamatta viranomaisille ja siinä onkin mietinnän paikka miten tuota asiaa voisi parantaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Minä ainakin tykkään siitä, että lapsia kohdellaan paremmin ja ne pysyvät hengissä. Onpa sitten tulevaisuudessa myös vähemmän katkeria aikuisia, kun niitä ei ole kaltoin kohdeltu nuorena. Varmaan ryyppäävät ja rähisevätkin vähemmän.

"Aika ajoin päivitellään lasten turvallisuutta koskevien määräysten pikkumaisuutta tai vanhempia syytetään lasten ylisuojeluista.

Totuus on kuitenkin se, että lakien, säädösten ja yleisen turvallisuuskulttuurin, kuten asenteiden ja tuoteturvallisuuden kehittyminen ovat vähentäneet pienten lasten tapaturmaisia kuolemia merkittävästi.

Vuonna 1969 kuoli 340 lasta tapaturmaisesti tai väkivallan seurauksena, kun vuonna 2013 vastaava luku oli enää vain 20."
https://yle.fi/uutiset/3-8023563

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aikuisten, lapsiin kohdistama kaltoinkohtelu, dissosioituu (jää kokemusmuistiin) ja aiheuttaa kenties jossain myöhemmässä elämäntilanteessa posttraumaattisen reaktion.

Eli vastaus kysymykseesi on: pahoinpitelyt ja vaillejäämiset jättävät lapsen mieleen pysyvän jäljen. Terapialla niitä muistoja sitten hoidellaan, kun ahdistus kasvaa liian suureksi, eikä omat keinot enää riitä ratkaisuksi.

Lasten asema on korjaantunut noista 50-70 -luvun ajoista, vaikkain neljän seinän sisäpuolella tapahtuvaa ei aina onnistuta katkaisemaan. Tämä ei koske vain köyhien perheiden lapsia, myöskään varakkaiden perheiden lasten asema ei välttämättä ole suojattu, sillä kulissit suojaavat joskus liiankin pitkään.

Ongelmat johtuvat, niin nyt, kuin ennenkin, mm. vanhempien väsymyksestä, taloudellista tilanteesta, päihdekäyttäytymisestä ja mielenterveysongelmista.

Sodasta palanneet miehet olivat erityisen traumatisoituneita ja herkästi tarttuivat remmiin, jos lapsi ei heidän mielestään totellut.

Nykyisin lastensuojeluilmoituksen voi tehdä anonyymisti kuka tahansa, jos havaitsee lasten kaltoinkohtelua.

Ongelmaksi on tullut kuitenkin se, että sosiaalipuolen työntekijäresurssit ovat niukat, eikä kaikkia ilmoituksia ehditä ajoissa hoitaa, jos koskaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

-70 -luvulla olimme velipojan kanssa jo 6- ja 7 -vuotiaina yksin öitä kotona, kun molemmat vanhemmat olivat yötöissä. Ei meillä mitään hätää koskaan ollut, ja vanhemmat olivat aivan loistavia.
Nykyään joutuisimme huostaanotetuiksi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma
Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kaikki on aina mahdollista, ja nykyään tehdään aina/ menee suoraan ilmoitus sosiaaliviranomaisille, jos kyse on alle 18 -vuotiaista.

Yleinen tilanne on sellainen, että kotona tapellaan, naapuri soittaa hätäkeskukseen, VTJ:n mukaan asukkailla on 17-v lapsi, jolloin samantien menee ilmoitus poliisille ja sossulle. Ei sen väliä, onko se 17-v lapsi siellä kotona ilmoituksen aikaan, mutta sossulle ilmoitetaan kuitenkin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #15

Et varsinaisesti vastannut kysymykseen. Mitä mielestäsi pitäisi tehdä, jos yksin öisin kotona oleva 7-vuotias pelkää niin, että hän voi koulussa pahoin? Sinulle yksinolo oli ihan ok mutta mitä mielestäsi pitäisi tehdä jos näin ei olekaan?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #25

Mitä silloin pitäisi tehdä?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #29

Osaatko kysymyksen toistamisen sijaan vastata siihen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #15

Mitä mielestäsi pitäisi tehdä jos lapsella on väkivaltaiset vanhemmat? Ei mitään syytä huolestua jos lapsi ei ole ollut kotona kun väkivalta yltyi niin, että poliisit piti soittaa?

Milloin saisi Artturi sinun mielestäsi huolestua lasten ja nuorten hyvinvoinnista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

60-luvulla oli hvyin harvoja perheitä, joissa ei annettu lapsille selkäsaunoja. Niistä puhuttiin kyseenalaisina "vapaan kasvatuksen" perheinä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Lapsia vartenhan oli vitsa valmiina ovenkarmissa. Jos ei ollut, lapsi joutui itse sen hakemaan lähimetsästä (ainakin maalla).

"Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan" tai " joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee" -sanonnat olivat hyvin yleisiä aikanaan.

Itse olen yhden ainoan kerran saanut vitsaa, kun lähdin naapurin tytön kanssa kiertämään kylän taloja. Olin n. 6 v. 'pikkuvanha' ja tykkäsin keskustella ihmisten kanssa. Samalla saimme taloista aina voileivät tai jotain muuta hyvää.

Kun ei ollut nykyajan kommunikaatiovälineitä, niin vanhempani olivat jo kovin hätääntyneet katoamisestani. Sisarukseni oli laitettu meitä etsimään.

Kun lopulta löydyimme (vaikka itse en ollut mielestäni kadonnut), niin isäni otti pihakoivusta vihdan ja 'raateli' jalkani punaisille raidoille. Muistan, miten huusin. Naapurin tyttö ei saanut rangaistusta, sillä hänen ei edes tiedetty olleen kadoksissa.

Ei silloin keskusteltu, vaan annettiin piiskan roikua. Hyvin on muistini säilönyt tuon tilanteen.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Itse en näe kovinkaan tarkoituksenmukaisena sitä, että nykyäään pitää tehdä lastensuojeluilmoitus pari päivää vajaa 18 -vuotiaasta, mikäli hänet tavataan kaupungilta olutpullo kädessään, tai hivenen kärjistetysti, yksin, ilman vanhempia kotoaan.

Tämä jos mikä, työllistää aivan turhaan tärkeää työtä tekeviä sosiaali -viranomaisia ja syö heidän mahdollisuuksiaan tarttua oikeasti apua tarvitsevien asioihin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Viranomaiset, kuten poliisi, on velvoitettu tekemään aina ilmoituksen alaikäisistä.

Työllistäviäkin lastensuojeluilmoituksia on kuitenkin aina tutkittava.

Viranomaistyö on vaativaa ja syytökset tulee, jos ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tässäkin kärjistetyssä tapauksessa ilmoituksen teko saattaa paljastaa vaikka vuosia jatkuneen päihdeongelman ja lapsen hyvinvoinnista huolehtimisen laiminlyönnin. Jos sellaista ei ole niin mitään pahaa tuskin pääsee sattumaan ilmoituksen myötä. Pointtina siis se, että jos ilmoituksia ei tehdä, eivät sosiaaliviranomaiset pääse tarttumaan oikeasti apua tarvitsevien asioihin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kun puhutaan lapsen pahoinpitelystä, kyse on jo pitkään jatkuneesta, jonka perusteella lapsi on alistettu aikuisten vallankäytön alisteisuuteen.

Toisaalta, lapset ovat aina kasvattajiensa armoilla.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #14

"Toisaalta, lapset ovat aina kasvattajiensa armoilla."

Totta, mutta tämä voi ilmetä myös siten, että kasvattajat eivät hoida tehtäviään. Siitä on kyse esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa peruskouluikäinen lapsi käy koulussa silloin kun sattuu huvittamaan. Tai liikkuu kaupungilla aamuyöstä tms.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#12

Lastensuojelu -ilmoituksia tehdään nykyään aina ja niin paljon, että älä yhtään huolehdi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #16

Artturi, en huolehdi!

Järki mukaan. Joskus pelastus voi tulla sieltä, mistä sitä vähiten odottaa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #17

Näinkin, ja tärkeä asiahan tuo on, vaikka suurin osa ilmoituksista on täysin turhia.

Mikäli lievistä pahoinpitelyistä ja pahoinpitelyistä tehtäisiin ilmoituksia samalla kaavalla kuin lastensuojelu -ilmoituksista, niin tilastot räjähtäisivät käsiin. Onneksi sentään noissa on vielä toistaiseksi järjenkäyttö sallittu.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #18

Turhat ilmoitukset eivät johda pitkiin toimenpiteisiin mutta runsas määrä tarkoittaa, että avun tarpeessa olevia tavoitetaan tehokkaammin. Järkeä niissä käytetäänkin, vai luuletko, että kaikki alkoholiin kajonneet otetaan huostaan ja laitetaan hoitoon?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #16

Artturi, huolestun lähinnä siitä asenteesta, ettei niitä pitäisi tehdä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Huostaanotto on 'punainen vaate' samoin kuin ennen vanhaan oli vanhusten 'kunnalliskotiin' vieminen.

Näissäkin on hyvä suhteellistaa.

Usein, lapset, joiden pelastuksena on lastensuojelulliset toimenpiteet, ovat kiitollisia myöhemmin elämässään.

Lastensuojelun työntekijöiden, perheen elämään puuttuminen, ei välttämättä tarkoita huostaanottoa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

"Usein, lapset, joiden pelastuksena on lastensuojelulliset toimenpiteet, ovat kiitollisia myöhemmin elämässään."

Kyllä, ja koska sosiaali -viranomaiset ja opettajat löytävät nämä aina ykkösellä ja puhumalla, niin miksi ihmeessä he aina vaativat poliisin virka-apua näiden ruususten etsimiseen/haltuun saamiseen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kyllä, ja koska sosiaali -viranomaiset ja opettajat löytävät nämä aina ykkösellä ja puhumalla, niin miksi ihmeessä he aina vaativat poliisin virka-apua näiden ruususten etsimiseen/haltuun saamiseen?"

Aina? Onpas ihmeellinen kommentti. Lasten vanhemmille ei siis koskaan tule ongelmia ykkösluokan jälkeen ja mikään ei jää meiltä opettajilta koskaan piiloon? Aikamoinen luottamus.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #28

Välttämättä ei oltu samalla kartalla??

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #30

Jos tarkoitat jotain muuta kuin kirjoitat niin vaikea olla samalla kartalla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uusin lastensuojelulain päivitys ja sen ohjeet laittoivat opettajat puun ja kuoren väliin: omaa harkintakykyä ja kohtuullistamista jne ei saa käyttää, vaan lasu on tehtävä, kun vähänkin on syytä. Jos et tee ja myöhemmin sattuu jotainselviteltävää jossa tämä laiminlyönti tulee ilmi, niin olet lirissä. Ja jos teet, niin saat kiukkuiset vanhemmat kimppuun ja välillä sieltä sossustakin vähätellään. Niin tai näin, aina väärin päin.

Esimerkiksi nuuskan käyttämisestä pitäisi eikun siis kröhöm.. pitää nykyään tehdä lastensuojeluilmoitus. Tämmöiset on ohjeet saatu ylempää ja kauempaa kirjoituspöytien äärestä.

Lastensuojelulaissa on sitten sekin kierous, että opettajat, jotka ovat huonosti voivan lapsen ja nuoren kanssa ehkä enemmän ja enemmän tosissaan tekemisissä kuin kukaan muu aikuinen eivät sitten ikinä saa kuulla miten heidän tekemäänsä lasuun on reagoitu. Jaa no, saahan sitä tietenkin kuulla ja kokea vaikkapa sen juopon lastaan pieksävän vanhemman reaktion, kun hän kuulee kuka lasun on tehnyt. Että semmoinen virkavastuu.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Se muutos muutamas vuosikymmenes miten tiukemmin nykyään yhteiskunta valvoo ja holhoo lapsenkasvatustakin . Verorahoillahan holhous tapahtuu .

Niin voidaan miettiä jos yhteiskunnalta verojen rahoitus pohja heikkenee jos esim syvä lama tulee . Niin silloin ehkä yksityisiin huostaan otto laitoksiinkaan ei ole varaa sijoittaa lapsia .

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Jos ja kun tehtäisiin kaikista lapsiperheistä kahden kuukauden välein lastensuojelu -ilmoitus, niin systeemistä saataisiin kattava, ja kaikki ongelmatapauksetkin tulisivat valvovan silmän alle.
Ainahan kuitenkin on mahdollista, että jokainen äiti pieksee pikkulapsiaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Osaako Artturi hahmottaa ja käydä keskustelua muista kuin ääriesimerkeistä??

Kokeillaan vaikka aloittaa ihan oikeasta ilmiöstä, josta linkkasin jutun. Sinulta jäi vastaamatta, että mitä mielestäsi pitäisi tehdä tapauksessa, jossa ekaluokkalainen voi koulussa pahoin, koska hän joutuu viettämään öitä yksin?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

No silloin pitää tehdä lastensuojeluilmoitus.

Mutta mites sitten, jos se ekaluokkalainen on yksin öitä kotona, ja voi hyvin? Pitääkö silloin tehdä lastensuojeluilmoitus? Tai siis tyhmä kysymys, koska pitää, mutta miksi?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #36

Opettajat tekevät silloin jos lapsen oireilu antaa syytä epäillä, että kotona on jotain pielessä. Jos lapsi ei oireile niin ei ole lähtökohtaisesti mitään syytä. Jos kuitenkin lasten kanssa työskentelevä saa tietää, että pienet lapset jätetään yksin pitkiksi ajoiksi, niin ilmoitus on syytä tehdä. Kaikki lasten henkinen pahoinvointi ei välttämättä tule niin näkyväksi, että se on helppo havaita usean lapsen ryhmässä.

Kaikki on kirjattu lakiin. Sieltä voit katsoa minkä mukaan pitää toimia. Oletko eri mieltä lain kanssa?

Ilmoitusvelvollisuus:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/200704...

Milloin otetaan huostaan:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/200704...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #38

Lähtökohtaisesti en ole, mutta järjenkäyttö pitääisi olla sallittua, mikä nykyisellään ei ole. Tällöin myös lastensuojeluviranomaiset pystyisivät suuntaamaan resurssinsa paremmin ongelmatapauksiin.

Kuten tuolla aikaisemmin otin esimerkin pahoinpitelyistä, niin lain mukaan pahoinpitelyistäkin, ja tietyiltä osin lievistäkin pahoinpitelyistä pitäisi aina tehdä rikosilmoitus, koska ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Jos näin toimittaisiin, niin pahoinpitelytilastot räjähtäisivät käsiin. Aivan samoin on käymässä lastensuojeluilmoituksille, kun kunnollisista nuorista niitä tehdään jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

"Lähtökohtaisesti en ole, mutta järjenkäyttö pitäisi olla sallittua, mikä nykyisellään ei ole."

Järjenkäyttöönhän se kaikki perustuu. Edelleenkään ei 17-kesäisiä huostaanoteta vaikka he alkoholinkäytöstä jäisivät kiinni. Siinä tilanteessa kun ensimmäisen kerran ilmoitusvelvollinen törmää johonkin mahdolliseen ongelmaan lapsen tai nuoren käytöksessä, on mahdotonta tietää kuinka vakava ongelma taustalla on. Ilmoittajalla ei usein ole resursseja tai oikeutta lähteä sitä itse selvittämään, joten tehdään ilmoitus. Järkeä käytetään prosessin jokaisessa vaiheessa.

"Aivan samoin on käymässä lastensuojeluilmoituksille, kun kunnollisista nuorista niitä tehdään jatkuvasti enemmän ja enemmän."

Tehdäänkö? Onko tästä jotain tilastoa sinulla vai mistä tieto?

"Kuten tuolla aikaisemmin otin esimerkin pahoinpitelyistä, niin lain mukaan pahoinpitelyistäkin, ja tietyiltä osin lievistäkin pahoinpitelyistä pitäisi aina tehdä rikosilmoitus, koska ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Jos näin toimittaisiin, niin pahoinpitelytilastot räjähtäisivät käsiin."

Mielenkiintoista olisi tietää, että miten sinä neuvoisit lievästi pahoinpidellyksi joutunutta toimimaan?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Artturin on myös vaikea nähdä minkälaisessa ristipaineessa lastensuojelutyötä tehdään. Jos ei puututa tarpeeksi herkästi kodin oloihin ja tapahtuukin jotain vakavaa niin olet vastuussa. Se mitä kotona oikeasti tapahtuu, pitää kursia kasaan lukuisista hyvinkin epäluotettavista tarinoista. Rajanveto on vaikeaa.

Sinä olet varmasti sitä mieltä, että vain selkeisiin lastensuojelutapauksiin pitäisi varata resurssit mutta et todennäköisesti ymmärrä, että selkeyden saaminen on todella vaikeaa puuhaa. Sitä ei helpota se, että ihmiset käyttävät lastensuojeluilmoituksia tahallaan väärin kun haluavat kiusata toisiaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tuossa kun muistelen tyyppei joitten kans kimpas asunut tai ollut töis tekemisissä rupatellu jne. Niin jos on vaikka semmoista "ankaraa" kasvatusta ollut mutta "loogista" . Kun on esim annettu joku tehtävä&työ. Jonka laiminlyönnistä on sit pieksetty puhki . Niin niistä on kovia duunareita tullut useimmiten .

Mut kaikista pahinta tuhoa lapsilleen ovat vanhemmat jotka viina yms päissään sekoilleet ja riehuneet kotonaan .

Eräs kertoi kun onnenpäivä oli sunnuntai kun isi ei juonut litran vodka pulloo sinä päivänä .

Eräs kertoi kuin sisaruksensa kans viikonkin alle kouluikäisenä viettivät keskenään pakastearkusta leipiä yms järsimäl . Vanhemmal ryyppyputki reissu kun oli jne.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Minäkin olen tavannut kovia duunareita, jotka on lapsena pieksetty loogisesti puhki. Viha ja katkeruus olivat vahvasti läsnä vielä 30 vuoden jälkeen. Niitä tunteita ei tarvitse paljoa vahvistaa alkoholilla niin näkee mitä jälkeä se looginenkin pieksäminen oikeasti tekee ihmiselle.

Mutta jos ihmisen arvo on duunin kovuudessa, niin toki pieksäminen saattaa joidenkin kohdalla auttaa.

Kysyin kerran Seinäjoen Provinssirockissa taksikuskilta, että onko ikävää olla töissä kun nykynuoret on näin päissään ja hän sanoi, että ei ollenkaan kun ne on niin iloisia ja kohteliaita. Paljon raskaampaa oli kuulemma Tangomarkkinat, koska kun vanhempi väki on päissään niin ne on katkeria ja vihaisia todella vanhoistakin asioista. "Kun minä olin nuori..." oli kuulemma yleinen tapa aloittaa jonkin trauman kertaaminen kun kukaan ei aikoinaan ollut välittänyt tai kuunnellut.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Mutta jos ihmisen arvo on duunin kovuudessa, "

Niin tousaalta yhteiskunnan "arvo" ja rahoitus pohja tulee ahkerilta veroa maksavilta työntekijöiltä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #40

Minä olen sitä mieltä, että ilman väkivaltaa voidaan kasvattaa hyviä veronmaksajia. En ole huomannut, että lapsena väkivaltaa kokeneet olisivat muita ahkerampia tekemään töitä. Pikemminkin päinvastoin.

Ja olen sen verran humanisti, että pidän ihmistä arvokkaana itsessään, en ainoastaan veronmaksajana ja tämän tulisi mielestäni säädellä sitä, saako lapsia pahoinpidellä. Mitä mieltä Timo on? Jos tutkimuksen mukaan väkivaltaa kokeneet lapset maksavat paremmin ja pidempään veroja niin pitäisikö lasten pahoinpitely sallia?

Entä jos suurimmat suomalaiset veronmaksajat on kasvatettu käyttäen väkivaltaa? Pitäisikö tällöin väkivaltaa jopa suositella käytettäväksi?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #41

En minä päätä mitä pitäis sallia tai ei jne. Kunhan näkökulmia pyörittelyn .

Mut tilaisin esim jonkun työ suoritteen ennemmin kovan kurin saaneelta . Koska tiedän jotta hän puskis varmemmin työn loppuun vaikka väkisten .

Sit ihan vain spekuloivana näkökulmaa kun lapsuudessa ankaran kurin saaneita miehiä muuttaa Suomeen . Jotenkin rivien välistä tuntuu ja näyttää jotta he onnistuvat kuriin&kontrolliin saamaan ja alistumaankin ehkä heikkotahtoisia tai kenties kurittomia Suomalaisia naisia . Alkavat isännäksi isännöttömille . Ottavat hallintaan jne. Esim Humanisteissa joissain joku semmonen heikkolenkki ehkä olemassa . En väitä fanaattisesti jotta näin on mutta näkökulmana vain .

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #42

"Mut tilaisin esim jonkun työ suoritteen ennemmin kovan kurin saaneelta . Koska tiedän jotta hän puskis varmemmin työn loppuun vaikka väkisten."

Minä olen arvostanut kokemusta ja osaamista kun tilaan työsuoritteita. En sitä, että työntekijä on kasvaessaan saatu väkivaltaa käyttäen tekemään hommansa aina laadusta huolimatta loppuun. Sellaiset työntekijät saattavat herkemmin hävetä ja piilotella virheitään.

Ja minusta nuo Suomeen muuttaneet kovan kurin ihmiset hallitsevat ja ohjailevat pelolla ihan muuta kansanryhmää kuin humanisteja tai kurittomia naisia. Harva se päivä näkee tuolta ryhmältä kommentointia, kuinka ne pelkäävät lähes kaikkien vapaana liikkuvien lähi-itäläisten raiskaavan lapsia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #43

Nojoo toi on teidän näkökulma omastas kokemusperäisestä näkökulmastas . Rivien välistä näen jotta käytännön raakasta reaali maailmasta vähäistä kokemusta omaat . Humanistinen opiskelu yms maailma saattaa kadottaa kosketus pinnan realiin ...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #44

Reilu 12 vuotta olen toiminut yhtäjaksoisesti ammattikasvattajana lasten ja nuorten arjessa. Monenlaista kohtaloa ja niiden suorat vaikutukset hyvinvointiin olen nähnyt. Mikä on se raaka reaalimaailma, josta sinun parempi tieto on peräisin? Olet joskus jutellut aikuisille, joita on pahoinpidelty lapsena?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #45

En väitä paremmaksi tietoani . Enkäs ole kasvatus asiantuntija yhtään mitenkään , vaikka toki monen ASIAN Asiantuntija "koen" olevani :) .

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #47

Mikä mielestäsi on se raaka reaalimaailma, jota sinä ymmärrät mutta minä en?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #44

"Rivien välistä näen jotta käytännön raakasta reaali maailmasta vähäistä kokemusta omaat ."

Sanoisin, Timo, että kaikesta päätellen sinulta puuttuu se kokemus raa'asta reaalimaailmasta. Sinä olet jutellut muutamalla kovalle duunarille ja olet kuullut, että he ovat kokeneet loogista väkivaltaa ja heistä on kuitenkin tullut kovia duunareita. Tästä päättelet, että väkivaltaa kokenut duunari olisi luotettavampi ja kovempi tekemään töitä.

Sinä et ole käynyt kyselemässä esim. lastenkodeissa, vankiloissa tai psykiatrisilla osastoilla, että voisiko loogisella väkivallalla olla myös haitallisia vaikutuksia. Et varmaan ole paljon kysellyt epäluotettavilta ja jopa rikollisilta duunareilta, että ovatko he kokeneet loogista väkivaltaa lapsena.

Usko omaan maalaisjärkeesi estää sinua näkemästä lasten kaltoinkohtelun koko kuvaa. Elät kuplassa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #48

En ole puolustanut loogista väkivaltaa. Voin todeta jotta ennenvanhaan kovaa kuria on ollut jne . Se ei ole Minun vika . Mut silti yliopistot on käyty jne jne. Lukiosta on kirjoitettu 7 ällää jne.

Ja jos olen yli 50 työpaikas ollut . Töissä ollut 6 maassa . Ja repun kans joku 50 äkkilähtöö ulkomail tehnyt . Asunut yli 30 kaupungis Suomessa . Kontakti pintaa on a-ööhön, en niitä avaa täs .

Mut jos vain kakaroitten kanssa olet itse häärännyt , teillä on erilainen kokemus tuntuma . Minkäs teet .

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #52

Olet siis piipahtanut monessa työpaikassa ja rupatellut työkykyisten aikuisten ihmisten kanssa. Sinun ei ole tarvinnut murehtia miten väkivaltaisesta perheestä tulevaa motivoidaan tekemään pitkäjänteistä työtä. Sinä et joudu kohtaamaan lastensuojelun asiakkaita ja miettimään miten heitä tuetaan.

Sinullako on siis parempi käsitys raa'asta maailmasta?

Se, että kovan kurinkin kokenut pärjää ei ole todiste kovan kurin tehosta.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #53

Jos se on sun ammatti ja palkkatyö . Koetko työsi pelkkänä murehtimisena ?

Ja eikö muutama tekemistä oo torstaille kuin väitellä us blogis koko päivän :) ?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #54

Se on osa ammattia. Hyvin kohdelluksi tulleet oppilaat voivat vähemmän pahoin.

Kommentin kirjoittaminen vie n. minuutin. Loppuajan olen hakkaamatta lapsiani, vaikkei mäenlasku tai askartelu mene aina putkeen.

Toimituksen poiminnat