TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Katastrofi rakennusalalla

Olen tuossa jutellut eri urakoitsijoiden kanssa . Jotka rakennusalalla vuosikymmeniä Uudellamaalla työskennelleet . Näkemys on sellainen jotta kun vuokramiehil työmaita pyöritetään . Ammatti ylpeys työn laadusta hiipunut . Ennen vanhaan kun oli joku rakennus yritys . Siellä oli vanhoi jotka pitkään oli yrityksessä ollut . Nuoria otettiin yritykseen sisään oppimaan . Nyt tuo jatkumo jossa tieto taito ja ammattiylpeys siirtyy yrityksessä eteenpäin . On kadonnut ja tuhottu pompottamalla minuutti irtisanomis työläisiä pitkin poikin . Ihminenhän on viisas eläin . Hän oppii esim jos tulee viikon työpätkäl johki . Mitä välii jos tekee rakenteellisen virheen joka ehkä myöhemmin vuosien saatossa paljastuu ? Jos rahat on saatu , tuhlattukin ja ollaan esim kotiuduttu omaan kotimaahan keikka töistä tienatuil rahoil maksetul maatilalle ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Hauska käsite, ammattiylpeys. Onko sellaista viimeiseen 20 vuoteen näkynyt? Tämä ei ole vielä edes kalpea aavistus, tämä nykytila, jossa putkimies ei osaa enää hanaa asentaa, kun verrataan sitä tulevaan.

Kun nykyiset ammattikoulun oppilaat joskus siirtyvät työelämään, ei voi tulla, kun sutta ja sekundaa. Tuleeko kenellekään mieleen, että jossain on tehty virhe?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kyllä pienemmillä paikka kunnilla on yrityksiä joissa ammatti ylpeys ja jatkumo on huomioitu .

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Luin asiasta taannoin globaalin analyysin. Osaavia ammatti-ihmisiä ei ole läntisissä teollisuusmaissa saatavilla vaikka 2/3 yrityksistä valittaa pulaa niistä. Eikä kyse ole palkasta. Sen sijaan halpaa, ammattitaidotonta siirtotyövoimaa on kaikkialla paljon tarjolla. Heidän käyttämisensä johtuu vain siitä että muuta ei ole saatavilla.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kaveri soitti just ja kertoi kun 15 vuotta oli kirvesmiehenä ja työnjohtajana ollut samassa linjasaaneeraus yrityksessä Uudellamaalla . Sitten työpäälliköt oli keksinyt antaa pitkän linjan ammatti miehil kenkää . Kun laskivat jotta samal palkal kaksi tai kolmekin ammattitaidotonta vuokramiestä saivat . Nyt kyseinen yritys on syöksykierteessä sattuneiden vesivahinkojen yms johdosta .

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Voidaan lähestyä siitäkin suunnasta, että virheistys lähtee ketjussa:" arkkitehti-rakennesuunnitteliva-valvova viranomainen-tilaajan valvoja-valvova rakennusmestari-työn tekijä ja viimeisenä maksaja/ lainan antaja".

Arkkitehti vetää viivat, joita ei käytännössä voida toteuttaa.
Rakennesuunnittelija tekee voitavansa, jotta jotenkin edettäisiin. Rakennusvalvojalla on tumput täynnä työtä, joten leima lähtee vanhan tuttavuuden kautta.
Tilaajan valvojaa ei kukaan kuuntele.
Mestarilla on monia muita rakennuksia menolla. Kiire...kiire.
Duunareissa ei tarvita kuin se yksi hälläväliä hemmo, niin se piisaa saamaan aikaiseksi mitä vaan.
Loput sitten kärsivät siitä mitä jäi jäljelle.

Lopuksi vielä. Grynderit taaplaa seteleitä, eikä millään muulla ole väliä. Jos joku talo romahtaakin, niin rakentajafirma kuolee ja kuopataan. Kunnes tulee samoilla rahoilla, mutta eri nimellä ylösnousemus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tässä ongelmassa taitaa päteä sama sääntö kuin monessa muussakin asiassa, - halvalla ei hyvää tulosta saada aikaan. Lyhyet pätkätyöt ja vaihtuvat rakentamisen kohteet eivät innosta tekemään hyvää työtä..... Toista se oli silloin, kun oikeasti haluttiin tehdä hyvää työtä omalle firmalle, jossa myöskin vastuualueet olivat kaikkien tiedossa ja samassa firmassa oltiin kymmeniä vuosia työssä...Sanottakoon sitä vaikka vastuuntunnoksi, tai arvostukseksi laadullisesti hyvästä työstä.

Pekka Iiskonmaki

Ei se aivan noin ole.

- Halvin urakkahinta hyväksytään.
- Rakenusmestarit eivät enään valvo työmaita.
- Urakat on jaettu silpuksi. Jatkaja ei tiedä piilorakenteista mitään.
- Rakentamisesta 63% on veroa.
- Vakuutusmaksut ovat rakentamisessa kaikkein korkeimmat.
- Rakennusmääräykset rikkovat hyvää rakennustapaa.
- Kaavoitusmonoli ei kanna vastuuta mistään ja vaikeuttaa hyvää rakennustapaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Se, että rakennusmestarien koulutus lopetettiin, oli suurin virhe.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Kunnallisten rakennuttajien projektit menevät aika usein ns. hanuria päin, kun valitaan aina halvi urakoitsija, eikä valvontaa ole lainkaan. Tunsin hyvin Kenno-Rakenteen johtajan -80 luvulla. Oli ihan kunnon kaveri, mutta hän ehkä oli myynyt firman, kun nimikin oli muuttunut Näätätien rakennukseksi. Koulujen rungot tehdään aina talvella pahimpien ilmojen aikana ja lattiat valetaan sitten keväällä märkään runkoon. Sitten vaan matot päälle äkkiä, kun koulu alkaa elokuussa. Eihän tällaisella tyylillä tule muita kuin homekouluja. Ennen vanhaan rungot tehtiin kesällä ja sisätyöt tehtiin talvella, kun katto oli talon päällä ja runko oli kuiva. Eipä tullut homekouluja.
Hallitse
Tykkää
· Vastaa · 57 min

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sulla on varmaan joku ratkaisu tähän "ongelmaan"?

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Ratkaisu ongelmaan osittain on, että rakennuttamisorganisaatioille annetaan laajempi ja joustavampi vaikutusmahdollisuus valittaviin tekijöihin. Samalla tulee kitkeä heti pois korruptiokuviot.
Nykyinen hankintamenettely on syvältä. Se on erittäin työllistävä ja johtaa usein siihen, että halvin ja kyvyttömin tulee valituksi toteutukseen.
Ihan päteviä olisi esim. Helsingin organisaatiot rakennuttamaan, mutta kun ne kuohitaan kyvyttömiksi velvoittamalla hankintamenettelyyn, jossa tehdään jumalattomasti turhaa ja turhauttavaa työtä, eikä siitä huolimatta saada kitkettyä kyvyttömiä toteuttajia, päinvastoin, nykymenettelyssä imuroidaan niitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuostahan suorastaan kuohuisi ammattiylpeys.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viime viikonloppuna olin lenkillä eräässä maan johtavassa lomaresortissa. Olisi pitänyt ottaa valokuva remonttikohteesta, jossa villapaketit oli nähtävästi avattu jo perjantaina ulkoilmaan tihkusateeseen ja yllättäen ne sitten asennettiin nähtävästi maanantaista alkaen viikonlopun jälkeen rakennuskohteeseen.

Ammattiylpeitä suomalaisia rakennusalan ammattilaisia nähtävästi kuitenkin olivat.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Yksi vaihtoehto olisi jotta yhdellä työmaalla olisi saman yrityksen nimissä työporukka joka tuntisi toisensa . Ja tekisi projektin alusta loppuun . Kannustus palkkiot tekijöille olisi projektin laadukkaasti loputtua .

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

On urakkapohjia ja "urakkapohjia". En ollenkaan ole tyrmäämässä tommosta kannustuspalkkiota. Alkutyhmästi olisin säilömässä eräänlaista takuumaksua, jolla osa perävalotakuuyrittäjistä kitkettäisiin. 10% urakkasummasta maksettavaksi seuraavan kymmenen vuoden aikana -tosiasiallisena takuuna, mistä ottaa, kun konkurssiyrittäjän ketju on jo seuraavan, kolmannen, neljännen yrityksen takana.
Toki erikseen voisi todella jakaa laatupalkkioita toimivista toteutuksista toteuttajille. Esimerkkitöistä omanlaisensa Finlandia-palkinnot!
Tämän ulottaisin myös suunnittelijoihin. Viimemainittujen kohdalla kohtuuttomuus on myös siinä, että ylläpito-organisaatio pitäisi tuntea. Upeakin suunnitelma on kauhea, jos kohdetta ei osata käyttää.

Pekka Iiskonmaki

#13
Ainakin minä hinnoittelin aikoinaan takuut urakkaan ja narinalistan korjausten jälkeen maksettava takuu lisäsi urakkakatetta.

Siten suuri urakkatakuu nostaa vain hintoja, koska harvan kannattaa laittaa se takuu sulkutilille kahdeksi vuodeksi pois operatiivisesta toiminnasta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Ja nykyään oleskeletkin Virossa. Varmasti hyviä neuvoja.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Keskusteluhan on vapaa . Joten kaikkee saa ehdottaa mitä vois parannus ehdotuksis kuvitella .

Pekka Iiskonmaki

#15
Keskustelu rakentamista ei johda mihinkään niin kauan, kun kuntien rakennusvirastot ovat täynnä luonnevikaisia ihmisiä leikkimässä hitleriä.

Lisäksi nämä diktaattorit eivät kanna vastuuta mistään. Korot annetaan monesti arpomalla jne.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kyllähän todellisuus on hyvä tiedostaa . Jottei se yllätyksenä tule .

Henkilö tasol hyötynä esim minulle itselle tästäkin keskustelusta . Entiedä mitä hyötyä . Kun ekehdokkainakin on "kyvykkäämpiä" jotka ei vaivaudu keskustelee yhtään mistään :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Yksi idea heitto olisi jotta esim rakennusliitto ammattikouluihin ja rakennuspuolen tutkinto kurssi puolille . Alkaisi stipendejä jakaa kyvykkäimmille ja olisi näyttö kilpailuja yms .

Ehkä sillai saatais opiskelijoihin motivoitua arvostusta tehdä laatua . Ja yleensä koukut käytyä loppuun .

Ytk kassasta jopa minä voisin takas raksa-ay kassaan palata jos tämmöistä kehitystä tapahtuisi .

Tuommosta ideaa myös muut ay-liitot voisi käyttää . Oman alansa tulevaisuuden toivoihin .

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Katastrofi on hyvin yksinkertainen. Ennen 90-lukua oli olemassa käytännössä kisällijärjestelmä. Sitten sukupolvi pantiin kävelemään. Kukaan ei opettanut nuoria. Todellinen opetus hävisi. Silloin hävisi kisälliketju, lopullisesti. Sen jälkeen oikeaa opetusta ei ole ollut, koska opettajat on aina olleet niitä, jotka eivät ole töitä käytännössä tehneet.

Kestää kymmeniä vuosia löytää joku osaava korvaamaan menetetty kansallishistoria. Ehkä ei löydetä koskaan. Arkusta ei kysellä.
Ensin pitäisi ymmärtää, mitä on menetetty ja ymmärtää tunnustaa, että on menetetty jotain korvaamatonta. Sitä ei voi ”akateemisesti” korvata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset