TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Taitettu eläke indeksi

Taitetusta eläke-indeksistä näkökulmaa . Nyt kun jotkut vaatinut työeläikkeitten taitetu indeksin poistamista . Tavallaan ovat oikeassa jotta näin pitäisikin tehdä ja vetoavat kun työeläke rahastot on yli 200 miljardia € . Kyllähän munivan kanan lihat olisi toki makoisa syödä pois mielellään heti . Näkökulmana jos ajatellaan jotta joku saa 1300€/kk työeläkettä . Niin hänhän voi lähtee johki halvemman elintason maahan nauttimaan ja vuokrata jonkin halvan kämpän siellä noilla eläkerahoillaan . Asumistukia , harkinnanvaraisii sossutukiahan yms ei sit ulkomaille taida irrotakkaan Suomesta . Sitten jos 1300€/kk eläkjeel Suomes kitkuttaa eikä omistus asuntoi ole yms. Niin asumistuet yms jne kyllä laukkaa jossei eläke riitä . Silloin kun eläkeläinen on Suomessa "jumissa" niin raha jää kiertoon Suomeen . Ostettuina palveluina , alveina jne. Mut jos työeläkkeitä nostettas reilusti niin silloin todennäköisesti yhä useampi lähtis ulkomaille polttaa ne eläkerahat . Samanlailla on väärin sanoo vaikka jotta jonkun työttömyysturva menoihin menee joku summa ja tuo on vain kustannuksia valtiolle . Jos tyyppi asuu Suomessa , elää ja kuluttaa niin rahahan jää kiertoon . Vielä jos vanhus apuna tai lastenhoito apuna tms hyödyllistä touhuaa. Niin ainoastaan ulkomailta ostettujen tuotteitten alviton nettohinta katoo kierrosta . Sikäli kannattaa ymmärtää myös se jotta Suomi ei ole älyttömän varakas maa jos vaikka Norjaan vertaa jossa kansallinen öljyrahasto pelkästään yli 1000 miljardia $. Mut varakkaampi maa toki jos Viroon ja balttian maihin vertaa . Toki Balttian mailla ei ole toisaalta niin ylenpalttista sossutukien järjestelmää houkuttamassa huonosti työllistyviä ympäri maapallon rasittamaan sosiaali järjestelmäänsä . Eikä epätodellisuudessa eläviä humanisti kakaroita jotka hinkuavat huonosti tilastojen valossa työllistyviä lisää ja lisää .. Sikäli minun näkemykseni on jotta kodinhoidon tukea ennemmin pitäisi korottaa kuin eläkkeitä . Koska muutaman tai useamman lapsen perheessä muutama kymmen euro voi ratkaista saako joku lenkkareita tms. tarpeellista . Jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia alkaako joku harrastus vai ei jne. Ja ne kodinhoidon tuki rahat varmimmin jää kiertoon Suomen sisälle .

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti Paavo Lipposen hallitus ajoi muutoksen työeläkkeeseen perustuvan vanhuuseläkkeen taitetun indeksi muutoksen joka oli aiemmin 50 % hintojen muutos ja 50 % palkkojen muutos huonompaan eli 80 hintojen muutos ja 20 % palkkojen muutos.

Hieman taustaa vanhuuseläkkeelle jäädessäsi yleinen normi on että saat elkättä 60 % eläkkeen laskenta palkastasi esim. jos palkka on 5000 € eläkkeesi on 3000 €
Pihvi on siinä että esim. seuraavan 10 vuodensaatossa palkat on nuosseet vaikka 10 % ja jäädessäsi eläkkeelle saat eläkettä 60 %-in säännöllä 3300 €

Kun eläkeen pitäsi nousta samalla 60 % tasolla kuin jäit eläkkeelle niin taitettu indeksi pudottaa eläkkeen tasoa mitä töissä ollessa saat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kannattaa aina muistaa, että huolimatta 200 miljardin euron työeläkevarallisuudesta, kattamattomat eläkevastuut ovat edelleen yli 600 miljardia euroa, jotka aikanaan verotetaan tulevilta yksityisten yritysten ja yksityisen sektorin työntekijöiden palkkakustannuksista.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Koko länsimainen eläke järjestelmä on trapetsi jolta voidaan mätkähtää alas koko konkkaronkka . Maailmas yli 5 miljrd. ihmistä tienaa ja veloittaa työstään alle 1€/tunti . Ja meillä länsimaissa firman laskutus on noin 30€/tunti . Milloin nämä erovaisuudet lähenee kunnolla kuka tietää ? Niin eläkkeitä leikataan silloin entistä enemmän .. Se on mikä moraalisesti väärin on jotta vaikket ikinä olisi töissä ollut voit saada ihan samat palvelut kun takuueläkkeelles jäät kuin itsensä puhki töissä rasittaneet . Mutta ainahan voi naukua ja kadehtia ja siinä se elämä meni .. Yli 6miljardia ihmistä kadehtii Suomalaisten jätti eläkkeitä ja muutama tuhat parkuu jotta ne on ihan liian pieniä

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Takuueläkkeellä 766 euroa ei Suomessa juuri juhlita, vaan pysytellään nipin napin hengissä.Samalla rahalla pärjäilee sitten jo paremmin monissa muissa maissa.

Suomalainen eläkejärjestelmä on enemmänkin verojärjestelmä. Jos kuolet 65 vuotiaana, kaikki maksamasi eläkerahastointi sosialisoidaan muille. Useimmissa maissa ja aidoissa eläkeympäristöissä säästetyt eläkevarat siirtyvät tällöin kuolinpesälle ja lesken ja lapsien omistukseen.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Toki eläkevastuu olisi vielä suurempi ja maksut myös, jos järjestelmää muutettaisiin tältä osin. Perhe-eläkejärjestelmä on myönnytys siihen suuntaan, ettei lähipiiri jää aina täysin osattomaksi eläkkeen ansainneen kuollessa. Sekin osaltaan vähän nostaa eläkejärjestelmän kustannuksia ja vastaavasti poistaminen siirtäisi ainakin osan kustannuksista muun sosiaalitukijärjestelmän piiriin.

Toimituksen poiminnat