TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Karkea terveyden huollon satu

Olipa kerran Arska , Jarska ja Reiska. He olivat jo nuorina päättäneet että huomista ei murehdita ja juhlia kannattaa mielellään aina . Opiskelut jäivät näiltä iloisilta veikkosilta sivu osaan ja kesken kun keskiviikko, perjantai ja lauantai meni yleensä ympäri päissään. Eivätkä ikinä töihinkään kerenneet . Näillä iloisil veikkosil oli koulukaverina Niilo . Joka piti parhaansa mukaan itsestään huolta ja tunnollisesti kävi koulunsa . Niilo valmistui kouluistaan ja työllistyi tiimi päälliköksi kaupungille . Niilol ilmeni erikoissairaan hoitoa tarvitseva selkä vaiva . Mikä alkoi haittaamaan Niilon työssä käyntiä. Niilol sovittiin leikkaus aika kahden kuukauden päähän eräälle aamulle . Niilo sopi vapaat töistä 8 viikon toipumis ajaksi ja kieltäytyi ottamasta projektien aloituksia. Leikkaus aamuna Arska oli päissään kompuroinut ja kyynär luu törrötti ikävästi. Akuutimpana Arska ohitti Niilon ja Niilol annettiin uusi aika 3 kk päähän. Jopas sattui Reiska oli tälläkertaa jurrissa lyönyt päänsä seinään. Akuutimpana Reiska ohitti Niilon tällä kertaa . Uusi aika Niilol 4 kuukauden päähän. Tällä kertaa Jarskaa oli Reiska jurri päissään lyönyt puukolla . Niilon leikkausta siirrettiin taas kun akuutimpi meni ohi .. Arska , Reiska ja Jarska olivat jo terveyden huollon palveluita käyttäneet 3 milj. euroa käymättä päivääkään ansiotyössä. Onko tämä oikein .. Voiko tämä olla vain satu vai todellisuutta ..Onko yksilöl vastuu vai yhteiskunnalla loputon vastuu yksilön edesvastuuttomuuksista .? Sikäli voi veikkailla on jos kun ehkä sote etenee Arska&kump. eivät yksityisten terveys asemien ovesta pääse sisään. Sikäli olen näin ymmärtänyt asioitten toimivan , korjatkaa toki jos olen väärässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tämä on todellisuutta.
Olen itse istunut sairaalan akuutin odotushuoneessa jalkapohjassa 8 mm ruuvin aiheuttama vuotava reikä.
toista tuntia ja katsellut kun kolme neljä hoitajaa huolehtii kännisestä jolla ei edes ollut mitään varsinaista vaivaa paitsi jurri. Olin kyllä sisään tullessa päässyt näyttämään hoiturille reikää lasi-ikkunan takaa ja sitten sanottiin vain etä istuupi odottamaan. Sitä sitten hoidettiin kolme eri kertaa, ensin poistettiin reiästä kengän pohjan kumia ja ommeltiin kiinni. Muutaman kuukauden päästä revittiin auki ja poistettiin lisää kengänpohjaa ja sitten sama vielä kerran kahden kuukauden jälkeen.
Valitettavasti se on tällaista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kumi ei näy rtg-kuvssa, eikä onteloakaan mielellään kaiveta syvemmäksi, kun on pakko; hermovaurioiden yms. riski...

Mitä sille humalaiselle sitten mielestäsi olisi pitänyt tehdä? Eivät poliisit tule ensiavusta enää juuri hakemaan pyydettäessä, pelkäävät putkakuolemia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ei näy ei. Mutta silmillä sen näkee jos katsoo. Nähtiin uudelleenkaivauksissa. Reikä oli sitä luokkaa että siitä jäi joka tapuksessa hermovaurio. Olisiko siis parempi jättää kumia jalkaan kuin kaivaa se keralla pois? Näin toimien saatiin aikaan suurempi hermovaurio. Kaiken lisäksi haava ommeltiin umpeen mitä ei koska pitäisi tehdä kun on pistohaava.

Olisi siihen riittänyt yksi hoituri ja kun muuta vikaa ei ollut kuin änkyräkänni. Ilmeisesti tuotiin ensiapuun koska maannut sammuneena jossain.
Olisi pitänyt päästää menemään kun halusi.
Eivät poliisit tule hakemaan?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #4

--Olisi pitänyt päästää menemään kun halusi.

Juridisesti heitteillejättö.

---Eivät poliisit tule hakemaan?

Eivät nykymaailmassa tule eikä putkaan voi panna jos ei riehu.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Miten niin heitteillejättö. Ei pultsari ollut sairas. Vain umpihumalassa.
Panimoteollisuus on varmasti merkittävä tekijä taloudessa mutta riittävätkö siitä saadut verotulot korvaamaan sen aiheuttamat vahingot?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

Humalainen voi esim. tukehtua oksennukseensa. Ei häntä voi ensiavusta uloskaan heittää, kuka vastaa? Kuten jo kirjoitin, niin ei häntä poliisi vie putkaan, vaikka pyydettäisiin. Äidillekö pitäisi soittaa että hakee poikansa selviämään?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei lääkäri voi asettaa potilaita eriarvoiseen asemaan sairauden syntymekanismin perusteella. Viinaa myydän valtion kaupassa ja sen juominen on laillista huvia, joskin se aiheuttaa loukkaantumisia ja tapaturmia. Kaikki sairaudet pitää hoitaa ja akuutit ensin. Terveydenhuollon voimavarojen suuruus on poliittinen päätös, viime kädessä kansan valitsema Eduskunta siitä päättää. Lääkärille kaikki potilaat ovat samanarvoisia, oli työtä tai ei, oli passi tai ei. Muu olisi mielivaltaa.

Muuten, urheilijatkin hoidetaan ensiavussa. Jääkiekko tekee nuorille miehille aivovammoja, joista ei saa puhua. Miksi jääkiekkoa ja moottoripyöräilyä ei kielletä? Ainakin jääkiekolle pitäisi määrätä haittavero, ts. aivovammavero jokaiseen pääsylippuun.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olet oikeassa, ei lääkäri voi asettaa eriarvoiseen asemaan. Tässä tapauksessa lääkäri ei vielä edes ollut nähnyt potilaita.
Kenet tässä asetettiin "eriarvoiseen asemaan"? Ymmärrän varsin hyvin sen että vammat / sairaudet hoidetaan siinä järjestyksessä kuin niiden kiireellisyys vaatii. Mutta en ymmärrä sitä että yhtä kännistä hoivaa kolme hoitajaa ja vuotava reikä jalassa olevaa ei kukaan.
Selvennykseksi, tämä tapahtui keskellä päivää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pieni reikä jalkapohjassa ei uhkaa henkeä. Riehuva humalainen vaarantaa itsensä ja muut. Ei kukaan voi vaatia yhtä hoitajaa yksin menemään rauhoittamaan raavasta miestä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #7

Tässä ei nyt oikein ole kysymys siitä mitä poliisi tekee tai ei.
Kysymys on siitä, että pitääkö tavallisen ihmisen sijaan sairaanhoidon resurssit käyttää kännisen hoivaamiseen vai oikeasti loukkaantuneen hoitamiseen.
Jos hyppäät 8 mm ruuvin päälle koko painollasi ja se menee lenkkitossusta läpi ja pari senttiä jalkapohjaan niin minä en kutsu tuota "pieneksi reiäksi".
Jos pultsari on kännissä eikä pysy petillä niin meneekö se edelle? Jos niin toivon että et joudu odottelemaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tässähän blogis spekuloidaan yksilön vastuusta . Ja onko terveyspalveluiden verollisessa töissä käyvä eriarvoises asemas kun ei saa verorahoilleen vastinetta ? Toisin kuin joku voi tekemättömille verorahoilleen jatkuval syötöl pumpata vastinetta . Ja nöyryyttääkö Arska&kump. lääkäriä kuormittaen häntä jatkuvil ITSE aiheutetuil vammoilla ? Jääkiekost kansanterveydel kokonaisuus ajatellen niin paljon hyötyä jota höpöhöpöä verrata sitä näihin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä panimoteollisuuskin on kansantaloudessa merkittävä tekijä. Mitähän lisäarvoa jääkiekko tuottaa?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #8

Kaikki liikunta joka ihmisen laittaa hikoilee on terveydelle hyväksi yleensäkin . Aivot toimii paremmin jne. Kokeile ite jos et usko .

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

On paljon urehilulajeja, joita kaikki voivat harrastaa ilman, että aiheutetaan nuorille miehille aivovammoja.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #8

Päivän lehdestä voit lukea että THL:n mukaan alkoholilain muuttaminen tuo 150 vainajaa lisää / vuosi ja valtavia taloudellisia kustannuksia työttömyyden ja sairauksien kautta. Että onhan se merkittävä tekijä.

Toimituksen poiminnat