TimoAunio Spekulointia isossa kuvassa

Luonnotonta luonnon "suojelua"

Semmosta asiaa kun luonnonsuojelu ja luonnonystävät syvemmin miettii. Niin kun jotkut ihmiset pitää itseään ja brändää itseään suurina luonnon ystävinä. Käyvät lapissa vaeltamassa luonnossa yms. Ottavat selfieitä Kiinalaisil älypuhelimillaan luonto&minä . Erävarusteet on valmistettu Kiinassa ja valmistus mateerialeina on pääasiassa käytetty muovin erimuotoja fleeceä yms. Jos esim Helsingistä 5 lapin reissua autol tekee Lappiin vuojessa on bensaa poltettu helposti yli 1000 litraa . Autokin on ehkä tuotu rahtilaival Japanista . Niin missä kohdin luonnon suojelu tapahtuu näillä luonnon ystävillä ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Käyvät lapissa vaeltamassa luonnossa."

Eihän tuokaan kovin ekologista ole, jos Etelä-Suomesta ajetaan tai lennetään Lappiin tallomaan jänkää. Mutta tuhat kertaa ekologisempaa kuin mennä sinne laskettelemaan ja ryyppäämään. Luonto on hyvä dokumentoida vaikka selfienä niin kauan kuin meillä vielä luontoa on.

Jos Suomesta tulee turismin massakohde, kuten suhdanteet näyttäisivät tapahtuvat, niin menetämme luontomme parissa vuosikymmenessä. Mutta jäähän siitä edes kivoja kuvia.

PS. Maailmassa ei ole enää kovin montaa paikkaa, jossa voit kahmaista kuksasi täyteen puron vettä ja juoda sen ilman paskahalvauksen vaaraa.

Lapissa se sentään vielä luonnistuu, ennen kuin miljoonat kiinalaiset ja intialaiset turistit paskovat tunturin liikkumiskelvottomaksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Keskustelin joskus yhden vihreän kansanedustaja-ravintoloitsijan kanssa jonka mielestä oli ekoteko ajaa autolla Kaivopuistosta kauas pohjoiseen ja jatkaa sieltä neuvostovalmisteisela helikopterilla Kuolaan lohijoelle. Siellä vedettiin lohia ylös selfietä varten parhaan C&R:n hengessä. Toiminta kuulemma hyödytti paikallista luonnonsuojelua tuomalla sinne rahaa.

Se miksi rahaa ei voisi siirtää paikallisille matkustamatta itse sinne, jos kerran joesta on huolissaan, jäi vaille vastausta.

Massaturismi tuhoaa paikallista luontoa ja usein kulttuuria kaikkialla. Toisaalta fiksusti tehtynä sen tuhoja voidaan vähentää kohdentamalla se tietyille alueille. Pienemmässä mittakaavassa tällaista kohdentamista ovat kansallispuistojen luontopolut ja valmiit nuotiopaikat polttopuineen. Täällä saaristossa valmiit retkikohteet auttavat pitämään muut saaret paremmin luonnontilaisina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Arvioisin, että yli 90% pysyy merkityillä poluilla. Ulkomaisista ryhmistä, jotka poikkeuksetta kulkevat opastetuilla retkillä, 100%
On siis turha peltä, että aasialaiset tulevat ja paskovat jänkhät ja lompolot pilalle.

Tuossa kotini vieressä on Sipoonkorven kansallispuisto, pieni ja suosittu, Pääkaupunkiseudun liepeillä ollaan. Siksi siellä käykin melkein satatuhatta kävijää vuodessa. Silti mustikkaa ja suppilovahveroa löytää hyvin jo noin 15m päästä suositunkin polun reunasta. Joko luonnonantimia on paljon tai sitten suomalainenkaan sunnuntairetkeilijä ei liiku kuin polkua pitkin. Eli enpä oikein usko ohjatun massaturisminkaan olevan kovin iso riski.

Bussilastillinen vaikkapa kiinalaisia ylemmän keskiluokan naisia ei jätä retkellään Sipoonkorpeen mitään. Sama määrä suomalaisia kyllä roskaa ja paskoo. Roskattoman retkeilyn ymmärtäminen on yhä kovin työlästä.

Toni Rintala

Nyt on muodissa "rakentaa" terveysmetsiä :)
Ja vetää asfalttiset pyörätiet metsiin. Kuulemma jotta luonnosta voisi nauttia paremmin.
Metsä on terveydeksi, mutta ei näin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ystävyyttä kannattaa ylläpitää kohtaamalla se luonto josta itse pitää ja jota haluaa suojella.

Toimituksen poiminnat